23 listopada w restauracji Essenza Party Center w Świdnicy Gazeta Lubuska podsumowała dziewiątą już edycję plebiscytu Nasze Dobre Lubuskie.
Główną ideą, jaka przyświecała pomysłodawcom konkursu, była promocja najlepszych produktów i usług powstających w regionie.
- Do tej pory w plebiscycie wzięło udział ok. 450 firm - przypomniał Grzegorz Widenka, prezes oddziału Polska Press Grupa w Zielonej Górze i przewodniczący kapituły. - Okazuje się, że co roku jesteśmy przez nasze firmy niesamowicie zaskakiwani. Jakość zgłoszonych produktów i usług nieustannie rośnie.
Podobnie uważa Bogdan Karwowski, Wojewódzki Inspektor Inspektoratu Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych, który był jednym z jurorów. - Coraz bardziej widać, że lokalne firmy wnoszą coś nowego nie tylko w skali województwa, ale i w skali kraju. Że to są zupełnie nowe pomysły, że nasi przedsiębiorcy starają się iść nową drogą, szukać nowych rozwiązań - podkreślał.
Każda edycja konkursu przyciąga nowych uczestników, ale jest też grupa stałych uczestników. Do takich ,,weteranów” należy m.in. zielonogórski Nordis. - Udział w konkursie jest dla nas swego rodzaju promocją. Jesteśmy stąd, z Lubuskiego, chcemy się tu pokazywać. Cały czas podnosimy jakość, wymyślamy nowe smaki, chcemy żeby mieszkańcy sięgali po nasze produkty - mówił Marek Stasiak, przedstawiciel firmy.
Plebiscyt przebiegał dwutorowe. Trzy nagrody przyznali Czytelnicy, osiem kapituła.
W głosowaniu Czytelników najwięcej punktów otrzymał laser 2RT z gabinetu Rafała Paczały. Nowatorską metodę leczenia doceniła także kapituła, przyznając statuetkę za najlepszą usługę medyczną, Na drugim miejscu, wg Czytelników, znalazł się podnośnik sufitowy, umożliwiający podnoszenie i transport chorych, produkowany przez firmę Ergolet Polska z Jasienia. Statuetkę otrzymała też restauracja Bella Toscana z Gorzowa za danie z królika o poetyckiej nazwie ,,Lubuski skoczek z darami gorzowskich lasów”.
Jurorzy za najlepszy produkt spożywczy uznali catering dietetyczny firmy Smaczna Dieta z Gorzowa, a Bio dżem Czereśnia z tymiankiem zielonogórskie firmy Owocowy Dom za najlepszy ekologiczny produkt spożywczy. Dni Przytocznej i Dzień Pomidora zostały wybrane najlepszym produktem w kategorii kultura i rozrywka.
W kategorii usługa-nauka zwyciężyła Szkoła Językowa Native Station z Zielonej Góry z kursem dla dzieci, a w kategorii usługa turystyczna Pensjonat W Sam Las w Barnówku.
Najlepszą usługą budowlaną okazało się kreatywne projektowanie wnętrz firmy Kada Wnętrza z Zielonej Góry, a najlepsze usługi oferuje kawiarnia Maska Coffee&Sweet z Gorzowa.
Ziel-Bruk Makarewicz z miejscowości Płoty otrzymał statuetkę za Skałę lubuską - płytki ścienne w kategorii produkt przemysłowy.
Funkcję Wiceprzewodniczącego Kapituły Nasze Dobre Lubuskie pełnił dyrektor ZIPH Stanisław Owczarek.
Źródło: Gazeta Lubuska.
Zdjęcia: Mariusz Kapała.