Nabór dla firm z sektora HoReCa

01 SIERPIEŃ 2024 10:00

AUTOR: ZIPH / E-MAIL:

Od 18 lipca do 20 sierpnia br. przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach takich jak hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura.

O wsparcie mogą ubiegać się mikro, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na koniec 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną we wskazanej w regulaminie konkursu Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), które w latach 2020­–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30%, liczonych rok do roku.

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 tysięcy złotych, przy czym maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia nie może przekroczyć 90% kosztów kwalifikowalnych.

Na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia. Prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru. W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.

UWAGA!

Od 1 sierpnia obniżono wymagany spadek obrotów w latach pandemicznych z 30% do 20%.

Działanie jest realizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w ramach programu finansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO).

Lista kodów PKD oraz informacja o naborze:

https://kpo.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow#dokumenty